На главную СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
Вхід для користувачів:
Реєстрація / Забули пароль?
Всі фотогалереї Панорами ПрилукФорум Користувачі Новини Оголошення Каталог ЧатПро сайт
Сайт українською   Сайт на русском

Фото: Київ 2022
Власник: morsresistis
Галерея: Templates
Додано: 2022-11-13

Фото: Без опису
Власник: watt
Галерея: Війна
Додано: 2022-06-09

Фото: Без опису
Власник: porosytenkokoly
Галерея: 22 война
Додано: 2022-03-25

Фото: Без опису
Власник: albertino
Галерея: как умеем
Додано: 2021-03-09

Фото: Зминченко А.Н.
Власник: alexzhell
Галерея: моя
Додано: 2020-10-17
Найрейтинговіше фото
За місяцьЗа тиждень

В цьому місяці фото ще не оцінювалися!
Найбільш обговорюване
В цьому місяці фотографії не обговорювались.
Останні новини
По датіПо коментарям

2021-03-23 (0 коментарів)
«Сбиты на взлете»: ликвидация «МиГа» и «Сухого» - бесславный конец российского авиапрома!
2021-03-23 (1 коментарів)
В РФ черговий скандал з авіаносцем «Адмирал Кузнецов»
2019-04-24 (0 коментарів)
Трибунал ООН призначив дати слухань у справі полонених українських моряків
2018-10-30 (2 коментарів)
Ремонт по-російськи
2018-08-22 (0 коментарів)
РФ готується підняти з дна моря ракету з ядерним двигуном, що впала при невдалих випробуваннях
2018-03-19 (2 коментарів)
Александр Дугин: Мы стремительно летим в чёрную дыру.
2017-08-21 (2 коментарів)
WikiLeaks виявився залежним від Росії!
2016-08-02 (0 коментарів)
The Economist: Українська гривня перша в світі за недооціненістю: справедливий курс - 7,74 за долар
2016-07-30 (1 коментарів)
Росія продає "флешку" об’ємом 50 Мб, яка важить 25 кг!
2016-05-31 (0 коментарів)
Ракетний катер «Прилуки» ВМС ЗС України провів перші ходові випробування під час ремонту
Останні оголошення
Друзі сайту
Общественный транспорт г. Прилуки Группа поддержки сайта Прилуки.инфо ВКонтакте
billboard.biz.ua - Рекламные плоскости Знаю.орг

Наша кнопка: (показати код)
Priluki.info

Відвідувачі
Новина: Прилуцькі кладовища: злочин чи бездіяльність?

21 травня 2015 р. | Автор: OLEX | Переглядів: 17178 | Коментарів: 2
Новина  Прилуцькі кладовища: злочин чи бездіяльність?
Прилуцькі кладовища: злочин чи бездіяльність? Святий обов’язок кожної людини – зберігати пам’ять про родичів, які відійшли у вічність. Що ми можемо зробити для тих, кого уже немає з нами? – Молитися за них та доглядати за їхніми могилами. Традиційно перед Великоднем усі стараються поприбирати місця поховання дорогих їм людей, аби на Гробки, коли на цвинтарі звідусіль з’їжджаються рідні та друзі померлих, там було чисто й охайно.

У 2015 році Гробки стали для прилучан справжнім шоком, адже цього дня міські кладовища потопали у смітті. В історії Прилук такого ще не було! Як би скрутно не жилося місту, але воно завжди знаходило можливості, щоб принаймні перед Гробками вивезти з діючих цвинтарів зібране людьми після зими сміття. А нинішнього року дохазяйнувалися…

Зневажливе ставлення до мертвих украй обурило живих. Усі прекрасно знають, що Почесний громадянин міста, меценат Юрій Коптєв дуже любить Прилуки, любить своїх земляків і любить робити все, щоб місто було чисте, щоб у ньому було добре жити. 9 травня, у День Перемоги, Юрій Вікторович поїхав на «Новий Побут» покласти квіти на могили свого тата і дідуся-фронтовика. «Порядок» на цвинтарі вразив Юрія Коптєва до глибини душі:

– Я ще ніколи не бачив кладовище в такому жахливому стані! Люди, котрі свого часу будували місто, сьогодні змушені лежати наче на звалищі. Ми ж повинні дбати про їхні могили, прибирати їх! Мені соромно і за себе, і за всіх жителів міста. Питання до влади: невже не можна було просто-напросто включити мізки і щось зробити? Напевно, наступного разу, коли приїду до Прилук, треба буде організувати суботник, зібратися усім містом і поприбирати. Мені кажуть, що на наведення порядку на цвинтарях немає коштів. Але це не виправдання. Знайти хоча б дві машини для вивезення сміття – не проблема. Прилучани вибрали людей, які мають дбати про місто, стежити за чистотою у ньому. Тож звертаюся до влади: «Будьте ласкаві, перестаньте битися за портфелі й наведіть у місті порядок! Це безпосередньо ваша робота».



1 мільйон 621 тисяча 989 гривень – стільки було закладено в прилуцькому бюджеті-2015 на похоронні та суміжні з ними послуги (прибирання території кладовищ, вивезення звідти сміття, розчищення їх від снігу тощо). Однак уже в перші місяці року депутатам міськради довелося ламати голову над тим, де брати гроші на зарплати медикам та освітянам, адже держава недодала їм 30,5 мільйона гривень (!) на рік.

Відтак, міській раді не залишилося нічого іншого, як знімати гроші з різних сфер і перекидати їх на медицину й освіту. Зокрема, 26 лютого депутати віддали 720 тисяч гривень, що мали йти на обслуговування кладовищ, на харчування учнів початкових класів. У такий спосіб було зекономлено 720 тисяч із освітньої субвенції, з якої виплачується зарплата вчителям. Менш ніж за місяць, 19 березня, депутатський корпус проголосував за зняття з обслуговування кладовищ іще 500 тисяч гривень, які в рівних частинах пішли на погашення боргів перед педагогами й лікарями.

Отже, через суттєве недофінансування державою в 2015 році потреб освітньої та медичної галузей Прилук депутати міської ради були змушені вдаватися до непопулярних, але життєво необхідних кроків. Тільки з кладовищ було знято 1 мільйон 200 тисяч. Також під скорочення видатків потрапили комунальна сфера, обслуговування фонтанів і мереж зовнішнього освітлення, облаштування автобусних зупинок тощо. Фактично Прилуцькій міськраді вибирати не було з чого, адже, не зніми вона грошей, наприклад, з обслуговування кладовищ, сьогодні б сиділи без копійки у кишені освітяни й медики.

421 тисяча 989 гривень, що залишилися у цьогорічному бюджеті для міських цвинтарів, були використані на погашення кредиторської заборгованості перед ТОВ «Ритуальні послуги», яке вже не один рік опікується ними. Тож у казні Прилук на обслуговування кладовищ нічого не зосталося. А працювати в борг «Ритуальні послуги» із 23 березня відмовилися, повідомивши про це мера Прилук офіційним листом.

Мер Дмитро Барнаш прокоментував ситуацію так:

– Отримавши офіційного листа від «Ритуальних послуг», я 25 березня дав своєму заступнику Володимиру Назіму доручення у будь-який спосіб забезпечити чистоту на кладовищах. Можна було долучити до цієї справи спонсорів, комунальні підприємства і підприємців, організувати суботник чи громадську толоку. Упевнений, що ніхто б не сказав «ні». Але, на превеликий жаль, Володимир Іванович нічого не зробив. Він не те що не залучив жодного спонсора, а навіть ні до кого не звернувся. Ще й заборонив усім комунальним підприємствам втручатися у прибирання кладовищ (мовляв, на це кошти не виділені). Та погрожував особисто звернутися до прокуратури.

Як наслідок – на Гробки на всіх діючих міських цвинтарях височіли гори сміття і висіли розклеєні невідомими листівки в жанрі чорного піару, що звинувачували в безладі депутатів міськради, котрі підтримали перерозподіл бюджетних коштів. Напевно, в такий брудний спосіб хтось дуже хотів відбілити себе й заодно попрацювати на не такі вже й далекі місцеві вибори.

Депутат Чернігівської облради Анатолій Мирошниченко перше звернення від прилучан щодо незадовільного санітарного стану кладовищ одержав уже наступного після Гробків дня, 21 квітня. За тиждень до депутата надійшли десятки дзвінків та листів зі скаргами на безлад на прилуцьких цвинтарях.

– Я одразу ж зайнявся цим надважливим питанням, адже воно торкається не стільки благоустрою, як моралі, – розповів в інтерв’ю «ВЧ» Анатолій Мирошниченко. – Дефіцит бюджетних коштів не дає нікому права глумитися над пам’яттю про померлих. Хоча за ситуації, яка нині склалася у Прилуках, цього й слід було очікувати.

Завдяки активній громадянській позиції прилучан і зробленим Анатолієм Костянтиновичем депутатським зверненням щодо діяльності ТОВ «Ритуальні послуги» та співпраці цього товариства з виконавчим комітетом Прилуцької міської ради були виявлені факти, які будуть передані правоохоронцям.

– 30 квітня 2013 року між виконкомом і «Ритуальними послугами» було укладено Договір оренди комунального майна №635, згідно з яким це ТОВ прийняло у строкове платне користування на кладовищах «Новий Побут» і «Горова Білещина» нерухоме майно площею 469,20 квадратних метра. Відповідно до пункту 4.1.2 Договору, товариство зобов’язане безкоштовно зберігати орендовані ним на цвинтарях Прилук будівлі. Натомість лише в 2014 році «Ритуальні послуги» безпідставно отримали за їх охорону 179 тисяч бюджетних гривень. А ми бідкаємося, звідки брати гроші на прибирання кладовищ! Я вже не кажу про те, що згадане ТОВ не має всіх необхідних дозволів на здійснення охоронної діяльності, що було однією з умов тендеру на надання похоронних та суміжних з ними послуг. Отже, виходить, ця приватна структура торік незаконно виграла тендер і так само незаконно одержувала гроші з бюджету, – розповів депутат.



Є порушення і при реєстрації поховань померлих. Як передбачає стаття 27 Закону України «Про поховання та похоронну справу», кожне поховання і перепоховання померлих реєструється спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності – виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) у Книзі реєстрації поховань померлих. Але аж ніяк не приватним товариством, яким є прилуцькі «Ритуальні послуги». Оскільки Книга реєстрації поховань містить персональні дані фізичних осіб, то її передача приватній структурі порушує ще й Закон України «Про захист персональних даних». І на цьому перелік порушень не закінчується.

– Я звертаюся до депутатів Прилуцької міськради, міського голови Дмитра Барнаша, правоохоронних органів та органів прокуратури із вимогою негайно розібратися у фактах порушень і адекватно відреагувати на них, – заявив Анатолій Мирошниченко.

Розслідування попереду, а наразі в Прилуках уже вирішено питання вивезення сміття із кладовищ. Після скандалу з їх прибиранням цю відповідальну ділянку роботи було доручено заступнику мера Дмитру Іванову. Результат не забарився – за дорученням Дмитра Валерійовича комунальне підприємство «Послуга» за лічені дні вивезло із території кладовищ сміття, яке накопичилося за весняний період, і впорядкувало там пішохідні зони. У Прилуках вкотре підтвердилася відома істина: хто хоче працювати, той шукає можливості, а хто не хоче – шукає причини.

Вікторія Павловська, Андрій Гончар[a=right][/a]


Коментарі (1 шт.):

1 Vikysia83 (гость) Дата: 26 вересня 2019 р., 15:15:16  Цитувати
Якось в Чернігові на сайті https://rieltor.ua/chernigov/ru/flats-sale/ бачила оголошення де продають квартиру побудовану на колишньому кладовищі, звісно одразу цього не повідомили, зрозуміла що щось не так тільки коли побачила ціну значно нужчу ринкової і не дарма запідозрила що щось не так ...

А вони нехай і далі забирають фінансування, будуть занедбані і нікому не потрібні - можна буде і землю продати!
2 Дивитися профіль Дата: р.,  Цитувати


Додати коментар:
Ваше ім'я (максимум 15 символів)




Антиспам-код: TU2Hk

TIM TV OnLine

Сьогодні день народження у 4 користувачів: VIKTOR397425, NakE, innusik93, Prezhnev,

Сьогодні віртуальний день народження у 7 користувачів: Viktoria, Newt, vita, vita1997, irisha, olga888, Prima2019,

Модератори: Helen, watt, Tyt24vcytki

Прилуки | Всі фотогалереї | Всі фотографії | Користувачі | Новини | Форум | Чат | Оголошення | Про сайт | Нагороди | Коментарі | Вгору
(C) 2002-2010 O-Design
Контакти На головну Пошук по сайту