На главную СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
Вхід для користувачів:
Реєстрація / Забули пароль?
Всі фотогалереї Панорами ПрилукФорум Користувачі Новини Оголошення Каталог ЧатПро сайт
Сайт українською   Сайт на русском

Фото: Київ 2022
Власник: morsresistis
Галерея: Templates
Додано: 2022-11-13

Фото: Без опису
Власник: watt
Галерея: Війна
Додано: 2022-06-09

Фото: Без опису
Власник: porosytenkokoly
Галерея: 22 война
Додано: 2022-03-25

Фото: Без опису
Власник: albertino
Галерея: как умеем
Додано: 2021-03-09

Фото: Зминченко А.Н.
Власник: alexzhell
Галерея: моя
Додано: 2020-10-17
Найрейтинговіше фото
За місяцьЗа тиждень

В цьому місяці фото ще не оцінювалися!
Найбільш обговорюване
В цьому місяці фотографії не обговорювались.
Останні новини
По датіПо коментарям

2021-03-23 (0 коментарів)
«Сбиты на взлете»: ликвидация «МиГа» и «Сухого» - бесславный конец российского авиапрома!
2021-03-23 (1 коментарів)
В РФ черговий скандал з авіаносцем «Адмирал Кузнецов»
2019-04-24 (0 коментарів)
Трибунал ООН призначив дати слухань у справі полонених українських моряків
2018-10-30 (2 коментарів)
Ремонт по-російськи
2018-08-22 (0 коментарів)
РФ готується підняти з дна моря ракету з ядерним двигуном, що впала при невдалих випробуваннях
2018-03-19 (2 коментарів)
Александр Дугин: Мы стремительно летим в чёрную дыру.
2017-08-21 (2 коментарів)
WikiLeaks виявився залежним від Росії!
2016-08-02 (0 коментарів)
The Economist: Українська гривня перша в світі за недооціненістю: справедливий курс - 7,74 за долар
2016-07-30 (1 коментарів)
Росія продає "флешку" об’ємом 50 Мб, яка важить 25 кг!
2016-05-31 (0 коментарів)
Ракетний катер «Прилуки» ВМС ЗС України провів перші ходові випробування під час ремонту
Останні оголошення
Друзі сайту
Общественный транспорт г. Прилуки Группа поддержки сайта Прилуки.инфо ВКонтакте
billboard.biz.ua - Рекламные плоскости Знаю.орг

Наша кнопка: (показати код)
Priluki.info

Відвідувачі
Новина: "Тіпа" Масляна у Сухополовій

1 березня 2011 р. | Автор: OLEX | Переглядів: 5283 | Коментарів: 3
Новина  "Тіпа" Масляна у Сухополовій
"Тіпа" Масляна у Сухополовій От і завершуються м‘ясниці - щедрі на скоромину застілля. Наближається Великий піст.

А в понеділок почнеться Масляна - Сирний тиждень, Колодій, Заговини ( як його тільки не називають в народі) - це сім веселих днів гулянь перед сімома тижнями суворого посту.

На Прилуччині ж святкові гуляння проводилися минулої суботи у Сухополовій. Так би мовити офіційні. Хоча офіційними їх можна назвати лише умовно.

Хіба що тому, що організовані з ініціативи заст. голови районної державної адміністрації Андроніки Тарасенко. Та ще на відкритті святкового дійства численних учасників свята вітали голова районної державної адміністрації Олег Нестеренко, голова районної ради Лариса Татарченко та відомий меценат Юрій Коптєв.

А потім закружляло-захурделило у гучних веселощах справжнє народне гуляння. І хто помічав той тріскучий мороз? І всім вистачало і млинців-вареників, і шашликів та кулешів, і співів-музик.
Розпочалося все зі святкової костюмованої ходи представників сільських громад. Треба було бачити цю квітучу колону - в барвистих хустках жінки (і чому зараз мода така пісна на кольори), у жупанах і вишитих сорочках чоловіки, дівчата у стрічках. І беззмінні герої народних українських гулянь - і Чорт, і Солоха, і Вакула, і Зима з Весною, і звичайно ж - Масляна. Дорідна, червонощока, справжня наша українська жінка. Як таку не славити, як таку не любити?

Славили всією прилуцькою громадою. Дякували Богові, що пережили зиму. До речі, без особливих катаклізмів. У домівках і в соціальних закладах було тепло, вистачило хліба і до хліба. Трохи на дорогах слизько - бракує коштів для посипання - так що ж, переживемо, не без того. Можна з «мерседесів», наприклад пересісти на... коней. Як, наприклад, вершники з Схополової. Двадцять п‘ять кілометрів смошанські хлопці подолали верхом на конях, аби погуляти на Масляній. Їхні баскі скакуни були чи не найголовнішими героями на святі. З ними фотографувалися, дітвора тяглася рученятами для ближчого знайомства. А вершники - почувалися справжніми іменинниками.

А на сцені і біля неї розвивалося театральне дійство. Масляна протягом багатьох століть зберегла характер народного гуляння. Всі традиції Масниці спрямовані на те, щоб прогнати зиму і розбудити природу від сну. Масляну зустрічали з величальними піснями.

Самодіяльні артисти районного будинку культури славили зиму і віншували прихід весни. Жартували, співали, танцювали. Концертна програма на високому рівні за участю кращих колективів району зібрала біля сцени багато глядачів, котрі артистам і підспівували, і підтанцьовували, водночас зігріваючись на тріскучому морозі.

Кожна господиня за традицією мала свій особливий рецепт приготування млинців, який передавався з покоління в покоління по жіночій лінії. Про ті млинці народ у нас навіть прислів‘я віками складав: "Без млинця не масляна", "На горах покататися, в млинцях повалятися", "Не життя, а масляна", "Хоч з себе все закласти, а масницю провести "," Не все коту масниця, а буде і Великий Пост "," Боїться Масляна гіркої редьки та пареної ріпи». Кожна сільська громада привезла у Сухополову свої млинці. І щедро пригощали ними всіх присутніх. Всі, хто прийшов на свято натщесерце, могли тут гарно перекусити, за добрим українським звичаєм перехилити чарчину горілки.

Словом, із свята ніхто не пішов голодний. І мало хто - без покупок. Все, чим торгували підприємства та підприємці району і міста - несли в руках, на плечах, у клунках, везли на санках, на возах і на автомобілях. Хто сказав, що в країні дефіцит борошна? На ярмарку його продавали мішками. Борошно вищого ґатунку коштувало 3 гривні 50 копійок за кілограм. Де ще можна знайти такі вигідні ціни?! Так само і цукор з автолавки СТОВ "Цукровик".

І також недорого порівняно з нині діючими ринковими цінами. По 400 гривень за 50-кілограмовий мішок. Ми також взяли по мішку. Так, хай буде про всяк випадок...
Хто сказав, що у Прилуках уже немає панчішної? "Міф" цей розвіяло святкування Масляної у Сухополовій. Чи не найпершим із учасників свята поставило свій павільйон на майдані посеред села мале підприємство "Прилуцька панчішна фабрика" із широким асортиментом панчішно-шкарпетково-колготової продукції, відразу ж утворивши біля себе чергу бажаючих її придбати.

Черга стояла і біля торгової точки ТОВ "Прилуцький хлібодар". Бо кому ж не хотілося скористатися можливістю купити порівняно дешеву, якісну, екологічно чисту ... свинину. Двох кабанчиків забили у господарстві, аби зробити приємне святкуючим. Симпатична і дотепна представщиця товариства Наталя Луполенко пояснила, що проти ринкових ціни на їх продукцію нижчі на 30 відсотків. Звабливе, із рожевою проростю, сало коштувало від 5 до 20 гривень за кілограм, м"ясо - від 20 до 40 гривень, ребринка - по 25. Недорого пропонувались покупцям і тушки курей.

Поряд жваво торгували з ВАТ "Прилуцький хлібозавод", де можна було придбати близько 60 найменувань хлібобулочних виробів.

Манливо попахувало шашликами від намету ТОВ "Журавка" із Варвинського району. Сусіди-аграрії привезли із собою понад 30 видів ковбасно-м"ясної продукції, багато хлібобулочних виробів та здоби із власної хлібопекарні. І ціни явно задовольняли покупців, від яких не було відбою.

Не менш приваблював святкуючий люд павільйон ДГ "Івківці", звідкіля теж доносився запах шашликів. А ще можна було отоваритись апетитними кров"янками, ковбасами, котлетами... Причому, за доступними цінами.

"Завітайте до нас - в світ найкращих ковбас, найсмачніших курей, все - для добрих людей...", - ну, хто пройде мимо, не звернувши уваги, на такі закличні слова. І - на не менш "закличну" продукцію ТОВ "Птахофабрика "Прилуцька", яка теж реалізовувалась за цінами, нижчими за ринкові.

Довжелезна черга вишикувалась біля автомагазину ТОВ "Крок-УкрЗалізБуд", адже продукція тамтешнього Малодівицького комбікормового заводу уже давно завоювала попит у широкого кола споживачів. Смачнішої олії, соняшникової чи то рижієвої, мабуть, ніде більше не купиш. А який смачний хліб! Такий пекли хіба що наші бабусі у домашніх печах. Недарма, смакуючи ним, так щемно згадується босоноге дитинство. А скільки різноманітних круп, макаронів, борошна! Дешево і ... приємно.

З оригінальним товаром прибули на свято Масляної представники Прилуцької дослідної станції УААН. Вони привезли ... насіння. Таких сільгоспкультур, які ніби то і не рідкісні, а ось купити не просто. "Оце ось фацелія, у кого є пасіка - той буде з медом... А це - розторопша, очищає печінку і жовчний міхур... Беріть гірчицю - найкращий фітомеліорант... Купіть фіточай - екологічно чистий і від хвороб помічний", - припрошували щирі господині.

А на іншому боці вулиці розставили столики представники територіальних громад району. На який не глянеш - очі розбігаються. Малодівичани привезли вареники із сиром, картоплею, дубовогаївці - гриби консервовані, млинці, підчеревину. Білорічицька сільрада "пахла" олією, смаженими м"ясом-салом, варениками... Краслянці подивували пірамідою із млинців, якій придумали оригінальну назву: "Наша Галя - не балувана...".

"Де ж коропи?", - запитуємо у сільського голови Білошапок Ганни Моньки. "Коропи - у воді. А замість них найкраща в світі риба - домашня ковбаса. Та ще й із підчеревинкою, з варениками і медом, квашеною капустою і ... сулією. Для "підігріву", - відповідає, посміхаючись. Хіба проминеш таку гостинну жіночку.
Зодягнені у відомі усім кінокостюми Солоха із Чортом частували відвідувачів Сергіївської громади, пропонуючи ті наливки і наїдки, що й у незабутню "Ніч перед Різдвом" на хуторі біля Диканьки.
Наливочкою-удайцівочкою зігрівала від лютневого морозу гостей свого столика Удайцівський сільський голова Тамара Лукашук. А на закуску чого тільки не було! Вареники із вишнями, порічками, налисники, калина і ... навіть холодець із в"юнами.

Задоволеними залишились відвідувачі від спілкування із представниками територіальних громад Крутоярівки, Лісових Сорочинців, Смоші, Богданівки, Ладана, Яблунівки, Івківців, Переволочни, Колісників...

А умілець із Сухополової, приватний підприємець В.В.Майстренко привіз власноруч виготовлену столярну продукцію - столики, стільці, декоративними виробами, які змайстрував разом із сином Романом.

... А поруч на сніговому майданчику тільки й чути було «Ех», «Ну, давай», «Ще раз», «Оце так мужики!». Тут тривали різноманітні конкурси. Пиляли на швидкість колодку ( колись в перший день посту «тягали колодку» чоловіки - відвідуючи сусідів, кумів та знайомих, водночас напрошуючись на чарчину), долали штучні бар‘єри ( часто й на колінах), здобуваючі солодкі та міцні призи. А комусь навіть дістався живий півень, хто найбільшу кількість підняв мішок - пішов додому з лантухом пшениці. А що вже творилося біля традиційного стовпа, на вершині якого прив‘язані були «биті» валянці з грошовими купюрами. Дістатися вершини вдалося не кожному. А найшвидше вилізти на стовпа, виявляється, можна... роздягнувшись до трусів. Природним стимулятором, мабуть, виступав пятнадцятиградусний мороз.

Відгомоніло районне гуляння. Нам залишається лише поспівчувати тим, хто не був у Сухополовій минулої суботи, хто не куштував млинців і наливок. І застерегти: коли почуєте про подібне дійство у районі наступного разу - не роздумуючись, кидайте все, і прямуйте на свято, ярмарок чи що там буде. Воно того варте. Останнім часом у Прилуцькому районі сформувалася креативна команда, яка заявляє про себе цікавими нестандартними справами. Ініціаторів підтримує районна влада, сама вступає ініціатором цікавих районних заходів.
Ну, а якщо ви полінилися святкувати минулої суботи, у вас є ще цілий тиждень.

У неділю, 27 лютого, завершується всеїдний тиждень, відомою як ніжкові заговини. Отже, прощаючись зі скороминою, на обід варять холодець зі свинячих ніжок і намагаються його з‘їсти до понеділка. Буває, доїдають м‘ясне вже вночі, примовляючи: «Хоч пузо роздайся, а Божий дар не залишайся». Та й у дівчат цього вечора є робота - ворожать на кісточках, що лишилися від холодцю. Кидають з порога до воріт: долетить - дівчина здоровою буде, а якщо перелетить через ворота - обов‘язково заміж вийде.

Відсвяткуйте Масляний тиждень якнайвеселіше, адже тоді весь рік буде щасливий і ситний. А зараз пора на кухню колотити млинці і телефонувати всім, кого плануєте запросити на Масляну. Як не забудете - ми також прийдемо...

На Масляній гуляли
Валентина МАТВІЄНКО, Григорій КАЛІШ
Лідія ОПАНАСЕНКО, Віктор КРИВОРУЧКО
http://pik.cn.ua/novini-chernigova-novosti-chernigova/3269-oh-i-poguljaly--masljana-v-prylukah-fotoreportazh

Фото:

Докладніше


Коментарі (3 шт.):

1 Дивитися профіль Frankinshtain Frankinshtain Дата: 1 березня 2011 р., 09:01:28  Цитувати
прям стаття на правах реклами
2 Аноним (гость) Дата: 1 березня 2011 р., 19:40:10  Цитувати
Ой, так приємно, що це відбувалося в Сухополовій...... я рідко приїжджаю, бо живу аж у Хмельницькій області)))))) Люблю Прилуки і все пов*язане з ними, ну і Сухополову. бо зазвичай проводила там усі канікули)))))
3 гость (гость) Дата: 3 березня 2011 р., 04:19:10  Цитувати
Frankinshtain Дата: 1 марта 2011 г., 09:01:28
прям стаття на правах реклами
Радоватся нада что праздник для людей.


Додати коментар:
Ваше ім'я (максимум 15 символів)




Антиспам-код: 5s0y1

TIM TV OnLine

Сьогодні день народження у 1 користувачів: Dmitro,

Сьогодні віртуальний день народження у 8 користувачів: vbrjkf, qwerty11, zylime, dimakh, yura37, Drsalin, venca, n3li,

Модератори: Helen, watt, Tyt24vcytki

Прилуки | Всі фотогалереї | Всі фотографії | Користувачі | Новини | Форум | Чат | Оголошення | Про сайт | Нагороди | Коментарі | Вгору
(C) 2002-2010 O-Design
Контакти На головну Пошук по сайту