На главную СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
Вхід для користувачів:
Реєстрація / Забули пароль?
Всі фотогалереї Панорами ПрилукФорум Користувачі Новини Оголошення Каталог ЧатПро сайт
Сайт українською   Сайт на русском

Фото: Київ 2022
Власник: morsresistis
Галерея: Templates
Додано: 2022-11-13

Фото: Без опису
Власник: watt
Галерея: Війна
Додано: 2022-06-09

Фото: Без опису
Власник: porosytenkokoly
Галерея: 22 война
Додано: 2022-03-25

Фото: Без опису
Власник: albertino
Галерея: как умеем
Додано: 2021-03-09

Фото: Зминченко А.Н.
Власник: alexzhell
Галерея: моя
Додано: 2020-10-17
Найрейтинговіше фото
За місяцьЗа тиждень

В цьому місяці фото ще не оцінювалися!
Найбільш обговорюване
В цьому місяці фотографії не обговорювались.
Останні новини
По датіПо коментарям

2021-03-23 (0 коментарів)
«Сбиты на взлете»: ликвидация «МиГа» и «Сухого» - бесславный конец российского авиапрома!
2021-03-23 (1 коментарів)
В РФ черговий скандал з авіаносцем «Адмирал Кузнецов»
2019-04-24 (0 коментарів)
Трибунал ООН призначив дати слухань у справі полонених українських моряків
2018-10-30 (2 коментарів)
Ремонт по-російськи
2018-08-22 (0 коментарів)
РФ готується підняти з дна моря ракету з ядерним двигуном, що впала при невдалих випробуваннях
2018-03-19 (2 коментарів)
Александр Дугин: Мы стремительно летим в чёрную дыру.
2017-08-21 (2 коментарів)
WikiLeaks виявився залежним від Росії!
2016-08-02 (0 коментарів)
The Economist: Українська гривня перша в світі за недооціненістю: справедливий курс - 7,74 за долар
2016-07-30 (1 коментарів)
Росія продає "флешку" об’ємом 50 Мб, яка важить 25 кг!
2016-05-31 (0 коментарів)
Ракетний катер «Прилуки» ВМС ЗС України провів перші ходові випробування під час ремонту
Останні оголошення
Друзі сайту
Общественный транспорт г. Прилуки Группа поддержки сайта Прилуки.инфо ВКонтакте
billboard.biz.ua - Рекламные плоскости Знаю.орг

Наша кнопка: (показати код)
Priluki.info

Відвідувачі
Новина: Провідники в інформаційному просторі

1 жовтня 2009 р. | Автор: OLEX | Переглядів: 1142 | Коментарів: 0
Новина  Провідники в інформаційному просторі
Провідники в інформаційному просторі Прилуцька бібліотека для дітей була заснована 1922 року на базі відділу дитячої літератури книгозбірні міста. Виплекана майстрами бібліотечної справи Іваном Ленцем, Ольгою Сірою, Лідією Прокопенко та Лідією Коваленко, вже у 70-80-ті роки минулого століття вона вважалася однією з найавторитетніших в Україні. А на початку ХХІ століття заслужила визнання бібліотечної спільноти Польщі, Чехії, Словаччини, Німеччини, Франції, Албанії, Сербії, Швейцарії, завдячуючи двом культурним продуктам, виготовленим у рамках проекту "Модель 21" Швейцарської культурної програми розвитку малих міст: аудіовізуальній книзі "Це серйозно" та серії листівок "Прилуки в часі".

Культурно-просвітницька установа

з 2003 року розміщується у мальовничому куточку центру Прилук. Певно, не знайдеться жодного перехожого, котрий би не звернув на неї уваги. І причиною тому не архітектурна витонченість (бібліотека займає типову двоповерхову будівлю колишнього дитсадка), а яскравий розпис фасаду малюнками маленьких прилучан - учасників творчої акції "Відчуй себе творцем", яка об’єднала талановитих дітей і дорослих.

Природно, дивовижний колорит дитячої творчості викликає благоговіння до храму духовності. Книгозбірня є такою по суті. Варто лишень переступити її поріг. Величності додають інтер’єр, виконаний у гамі світлих, ніжних тонів, і ретельно продумане планування кімнат. Відділ абонементу і читальна зала для малечі й старшокласників - окремо, на різних поверхах. Далі – музей старожитностей, книжкова світлиця, музейна кімната Павла Білецького-Носенка, картинна галерея, комп’ютерний клас із підключенням до Інтернету і... ляльковий театр. На кожному кроці – дитячі малюнки.

Предмет гордощів

Бесіда із завідуючою бібліотекою Ольгою Лукаш розпочалася з висловлювання знаного аргентинського письменника Луїса Хорхе Борхеса. "Я заходжу до бібліотеки. Шкірою відчуваю велич книг. Цей безмежно досконало упорядкований світ, висушений, дивом збережений час. З роками все зникає, закінчується рід людський, але бібліотека залишається, - процитувала Ольга Федорівна сучасного класика і продовжила. – Прилучани добре це розуміють, тож і читачів у нас не бракує. На сьогодні їх 4650. Нещодавно проведений моніторинг підтвердив цікаву тенденцію: діти, залучені до бібліотеки з молодшого віку, залишаються її перманентними відвідувачами аж до випускного класу, записані ж у 5-6 класах такими бувають рідко. Головна мета, яку ми ставимо перед собою, - познайомити дітей з величезним інформаційним простором, який вміщують у собі книги, і навчити їх володіти інформацією, запалити в дитячих серцях любов до слова, до книги. Цими проблемами переймається наш колектив із 8 осіб: у книгозбірні, крім мене, працюють Ольга Костенко, Любов Нехайчик, Людмила Піддяченко, Вікторія Тимофієва, Лариса Сахбані, Наталія Дроботько та Валентина Котеленець.

Виходячи з того, що бібліотека сьогодні - місце інтелектуального дозвілля і творчого пізнання світу, докладаємо чималих зусиль до комплектації фондів. Зокрема, літературою науково-популярною і кращими зразками світової та вітчизняної класики. На даний час ми маємо 40 тисяч примірників книг, щорічна передплата складається з 15 назв газет і 40 назв журналів. Предмет законних гордощів - 25 електронних книг. Фонд поповнюється за кошти міського бюджету, за рахунок платних послуг бібліотеки та спонсорської допомоги.

Будьте уважнішими,

коли спілкуєтеся із дітьми: ви ще не знаєте, хто перед вами стоїть. Ця знаменита фраза класика - наріжний камінь виховної концепції дитячої бібліотеки.

"Щоб вивчити смаки й потреби читача, - зазначила Любов Нехайчик, - ми створюємо атмосферу взаєморозуміння, в якій би максимально розкрилася дитяча душа. Шануємо людську гідність".
"Національну теж, - підхопила розмову Ольга Костенко. - Шляхом прищеплення поваги до рідного слова, історії, традицій народу. Із безлічі заходів, підпорядкованих меті, в дитячій пам’яті, на нашу думку, закарбувалися зустрічі з іменитими гостями: радіожурналісткою з Києва Іриною Скуратівською; столичною поеткою, композиторкою, співачкою Лесею Горовою; редакторами часописів "Пізнайко", "Дивослово"; письменником і журналістом із Чернігова Сергієм Дзюбою; авторкою книги "Берегиня" Юлією Петренко; викладачкою прилуцької Школи мистецтв, заслуженим працівником культури України Надією Ратинською».

Цілісності картині додає краєзнавча робота бібліотеки. Тематичними розвідками Ольги Лукаш рясніють засоби масової інформації Прилук та Чернігова. Без ретуші й перекручень, у них ґрунтовно подається історія Прилуччини та її видатних діячів. Історія, котра допомагає зрозуміти самих себе, відчути себе народом, нацією, а не двомовним населенням. За те Ольгу Федорівну поважають земляки. "І прагнуть її наслідувати, - підкреслила Світлана Бірюзова, начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради. – Бо патріотка краю, фахівець з тридцятирічним стажем, вона є людиною високої культури, енциклопедичних знань та рідкісної працездатності".

Слово - читачеві!

Багаторічна діяльність дитячої бібліотеки Прилук не раз позначалася нагородами міської ради та Чернігівської облдержадміністрації. "Та найбільше визнання - шляхетне ставлення до бібліотеки городян", – наголосила Ольга Лукаш, запропонувавши мені переглянути дві книги відгуків.

Наводжу кілька уривків із них.

"Ходжу до бібліотеки, як у рідний дім. Вражають чуйність, делікатність бібліотекарів".
Н. Ярош, вихователька дитбудинку

"Уперше звернулися за методичною допомогою – працівники зреагували миттєво".
Г. Дробот, С. Дубовик, вихователі д/с №4

"Люблю цю бібліотеку: з неї щоразу виходиш новою, окриленою".
Т. Фабриченко, школа №7

"Бібліотека – джерело знань. Ми не тільки читаємо часописи, а й готуємося до рефератів. Доброзичливі до наших потреб дорослі допомагають підібрати матеріал, а інколи – й скласти план викладу".
Ж. Золотоніг, Т. Коркодим, школа №2

"Дякуємо за народознавчу екскурсію по музею під назвою "Історія рідного краю".
П’ятикласники школи №12

"У бібліотеці граю в шахи, цим вона мені і до душі".
Ю. Мотуз, школа №2

"Серед книг і привітних бібліотекарів почуваюся, неначе вдома. Нудьгую, якщо довго не спілкуюся з книгою".
М. Гаркуша, школа №10

Приємно, що відвідувачі цінують роботу бібліотечних працівників, тим самим стверджуючи значимість книгозбірень у сучасному світі.

Клара Алексєєва

Р.S. Принагідно колектив дитячої бібліотеки на чолі з Ольгою Лукаш висловлює щиру вдячність за допомогу та розуміння депутату Чернігівської облради Анатолію Мирошниченку, приватному підприємцю Олені Готчієвій, ПП «Прилуки-інвест» (директор Володимир Гапон), магазину «Спеціаліст» (директор Михайло Савчин), ТОВ «Фінком» (директор Лідія Міщенко), депутату Прилуцької міської ради Артему Рожку й зичить добродійникам міцного здоров’я і процвітання.

http://gradpryluky.info


Додати коментар:
Ваше ім'я (максимум 15 символів)




Антиспам-код: pFa0s

TIM TV OnLine

Сьогодні день народження у 1 користувачів: viktor,

Сьогодні віртуальний день народження у 9 користувачів: Amore-20, XoXoL, BOBAH, snepir, fender2501, vylfovich, qazwww, awtoroad, NovaMebel,

Модератори: Helen, watt, Tyt24vcytki

Прилуки | Всі фотогалереї | Всі фотографії | Користувачі | Новини | Форум | Чат | Оголошення | Про сайт | Нагороди | Коментарі | Вгору
(C) 2002-2010 O-Design
Контакти На головну Пошук по сайту